دسترسی سریع به مقاله
آيتالله سبحانی مرزبان تفكر ناب شيعی است
حجتالاسلام والمسلمين دكتر محمدصفر جبرئيلی
در نشست «بررسی ابعاد علمی شخصيت آيتالله جعفر سبحانی» كه امروز در ايكنا برگزار شد، حجتالاسلاموالمسلمين دكتر «محمدصفر جبرئيلی»، آيتالله سبحانی را مرزبان تفكر ناب شيعی خواند.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، حجتالاسلام والمسلمين دكتر «محمدصفر جبرئيلی»، عضو هيئت پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامی و مدرس مؤسسه امام صادق(ع) قم در ابتدای سخنانش به بررسی زندگی علمی آيتالله سبحانی پرداخت و در اينباره گفت: آيتالله در سه رشته مهم فقه و اصول، تفسير و علوم قرآنی و كلام و فرق و مذاهب كار كرده و اثر تحقيقی دارد و در اين رشتهها صاحبنظر است.
وی افزود: بيشتر آثار وی مانند «الالهيات» و «بحوث فی الملل و النحل» در خارج از ايران در كشورهايی مانند لبنان منتشر شده است. آيتالله سبحانی از شاگردان علامه طباطبايی، امام خمينی(ره) و آيتالله خويی در نجف بوده است، كه كتاب «تهذيبالصول» وی تقرير درسهای امام خمينی(ره) است.
نويسنده كتاب «مسأله شر و راز تفاوتها» در ادامه سخنانش اظهار كرد: كتاب الالهيات استاد سبحانی يك كتاب چهار جلدی است و امتياز اين كتاب اين است كه گاهی يك متكلمی وارد میشود، اعتقادات، اصول دين و جهانبينی ما را بيان و عرضه میكند، ولی فقط با نگاه عقلی و گروه ديگری با رويكرد نقلی، اما آيتالله سبحانی كه ادامه دهنده مشرب ملاصدرا است، اصول دين را به قرآن، برهان و عرفان عرضه میكند.
جبرئيلی تصريح كرد: امتياز ديگر الالهيات اين است كه وی در جاهای مختلفی از تفسير قرآن به قرآن استفاده كرده است، يك آيهای را صغری و آيه ديگر را كبری و يك آيهای را نتيجه قرار داده، مانند مسأله عصمت انبياء(ع) و میخواهد بگويد بين عقل و ايمان در اسلام هيچ تعارضی وجود ندارد.
نويسنده كتاب ««ادوار و مراحل تاريخی علم كلام» در ادامه سخنانش به بررسی كتاب تفسير منشور جاويد با تفسير مفاهيمالقرآن پرداخت و اشاره كرد: منشور جاويد برای عموم مردم نوشته شده است و حرفهايی در آن وجود دارد كه در مفاهيمالقرآن نيست. مانند زندگی انبياء(ع) و تاريخشان.
وی افزود: مفاهيمالقرآن برای افراد خاص نوشته شده است و سطح آن بالاتر از منشور جاويد است. بحثهای عقلی و كلامی در مفاهيمالقرآن بيشتر و نظم و چينش آن بهتر از منشور جاويد است.
نويسنده كتاب «فلسفه دين و كلام جديد» در ادامه سخنانش به بررسی وِيژگیهای شخصيتی آيتالله سبحانی پرداخت و گفت: تسلط آيتالله سبحانی به زبان عربی و آشنايی با ادبيات عرب امروزی از وِيژگیهای برجسته وی است كه میتواند به اين زبان به راحتی صحبت كند كه اين ويژگی در تفسيرشان تأثيرگذار است و مطالعه زياد، استقامت و پركار بودنشان از ديگر ويژگیهای اوست.
نويسنده كتاب «شفاعت و زيارت» خاطرنشان كرد: هر زمانی كه بحثهای جديدی وارد جامعه شود، آيتالله سبحانی وارد بحث میشود و به اين مسائل پاسخ میدهد. وی مرزبان تفكر ناب شيعی است. مثلا وی كتاب راز بزرگ رسالت را در پاسخ به «علی دشتی» مینويسد و همچنين پاسخهايی را كه به دكتر «عبدالكريم سروش» نوشتند.